När Polarbröds huvudbageri i Älvsbyn brann ner till grunden var det förödande – både för bygden och för bolaget. Men kris skapar kreativitet, menar koncernens vd Karin Bodin. Redan i oktober är etapp ett i uppbyggnaden av det nya bageriet klar. Och etapp två är under planering. ”Det gäller att tänka utanför boxen”, säger Karin.
Innovation och acceleration med Axfoundation: Här skapas framtidens mat
Resursfisk, jordhälsa och resurssvin är tre spännande områden som just nu är i fokus för medarbetarna inom Axfoundations programområde Framtidens mat, där en stor del av verksamheten sker på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat. Möt Madeleine Linins Mörner, programchef med uppdrag att förändra och förbättra.
Sedan mitten av 90-talet har Branschorganisationen Visita drivit Gymnasie-SM. Här visar unga talanger upp sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering. Tävlingen hålls varje år med syftet att öka intresset för de olika yrkena, öka antalet sökande till utbildningarna och få unga talanger att stanna kvar i branschen.
”Vi köpte Blå Krog i april, mitt under pandemin. Det var inte självklart, men man får bara en sådan här chans en gång i livet. Just nu är jag mitt i sillinläggningarna, det känns som jul redan och bokningarna trillar in. Vårt julbord har fokus på det kalla – havets läckerheter”, säger Ulrika Skålén, delägare, Blå Krog i Åmåls hamn.
Lyhördhet för gästens önskemål extra viktigt nu i julbordstider
”Vårt julbord har alltid varit en traditionell julbuffé med både klassiska smaker och innovativa inslag. Normalt sett säljer vi cirka 7 000 julbord inklusive catering. Jag tror att det blir färre i år, men jag hoppas att många företag ändå känner behov av en julavslutning. Det skulle kunna innebära fler cateringuppdrag. Förhoppningen är att julbordet hjälper oss att ta igen lite av det vi tappat i år. Just nu är lyhördhet för gästens önskemål viktigare än någonsin.” Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.
Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.
Långholmens Wärdshus: Tryggt julbord det viktigaste
Möt Sofia Fröberg, kökschef på Långholmens Wärdshus, Stockholm. Här serveras under en normal julbordssäsong cirka 9 000 julbord. Men så många tror inte Sofia att det kommer att säljas i år på grund av pandemin. Hon är ändå försiktigt optimistiskt och menar att det gäller att ha en bra inställning och kämpa på.
Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott
”Jag och min fru är småländskt sparsamma och erfarenheten har lärt oss att man måste ha en krigskassa. Vi hade turen att ha lite reserver när effekterna av coronapandemin drabbade vår verksamhet”, säger Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott, Gränna, Jönköping.
”Fredagskocken” Mattias Larsson, Modern Gastronomi
”På grund av pandemin blev det totalstopp för alla event och nästan alla andra uppdrag jag hade inplanerade under april och maj. Men man får vara kreativ och tänka utanför boxen för att möta de nya utmaningarna. Jag lägger mig inte ner och har tråkigt, jag vill skapa. Det är skoj att testa de nya digitala mötesmöjligheterna”, säger Mattias Larsson, Modern Gastronomi, Stockholm.
”När coronapandemin startade tappade vi 90 procent på en vecka. Det har blivit mycket bättre nu, men vi är inte tillbaka på topp ännu. En första åtgärd var att stänga restaurangen måndagar och tisdagar. Till hösten hoppas vi kunna öppna alla dagar igen", säger Michael Bischofer, kökschef på restaurang Familjen i Göteborg.
”Här i Norrland började vi förbereda oss så snart vi märkte hur tufft våra branschkollegor i södra och mellersta Sverige fick det på grund av coronapandemin. Vi drog i handbromsen direkt och satte oss i krismöten. Hemmagastronomi har en bred verksamhet för att vi ska ha fler ben att stå på", säger Simon Laiti, krögare på Hemmagastronomi i Luleå.
”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.
Lara Katchinskaia 21 år gjorde tävlingsdebut i Årets unga kock som avgjordes 24 februari på Stockholms Hotell- & Restaurangskola. Lara jobbar på Färna Herrgård och Spa i Bergslagen, 45 minuter från Västerås, en arbetsplats hon trivs på och som uppmuntrar både henne och kollegorna att tävla.
Allt fler unga väljer svenskproducerad mat. Ungdomsbarometerns rapport ”Mat och måltider” visar att unga föredrar att äta mat med så liten klimatpåverkan som möjligt.
Efter 5 000 matlådor till behövande – Johan Gottberg uppdaterar om Restauranglabbets omställning
När coronapandemin slog till var Martin & Servera-gruppens samarbetspartner Restauranglabbet snabba i omställningen. I mitten av mars startade man upp ett initiativ där man tog tillvara på de livsmedel som i spåren av Covid-19 riskerar att gå förlorade. Råvarorna har omvandlats till gratis matlådor för riskgrupper, vårdpersonal och familjer i behov.
Funderar du på att KRAV-certifiera din restaurangverksamhet? Då har KRAV utbildningen för dig! Lär dig om vad som krävs för att få marknadsföra din restaurang med en, två eller tre stjärnor. Utbildningen består av avsnitt och frågor. Den som klarar slutprovets frågor får ett diplom.
I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.
Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2018 blev Slottsskolan i Vingåker
Mottagningsköks, tillagningskök och duktiga kockar har påverkat hela skolkulturen på Slottsskolan i Vingåker. Det framgångsrika arbetet tog Slottsskolan till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola.
Skogsbackens förskola vann i kategorin Bästa Matglädjeförskola i Arla Guldko 2018
Skogsbackens förskola i Svenshögen är en naturförskola för små planetskötare. Här arbetar man målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö. Arbetet ledde dem till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.
Tre Stiftelser vann Bästa Seniormatglädje i Arla Guldko 2018
Här skulle jag själv vilja bo när jag blir gammal. Det var målbilden för medarbetarna på Tre Stiftelser i Göteborg. De vann i finalen i Arla Guldko 2018 i tävlingskategorin Bästa Seniormatglädje.
PM & Vänner tilldelas GRAND AWARD av Wine Spectator
PM & Vänner i Växjö belönas 2017 med Grand Award av Wine Spectator som den första och enda restaurangen i Sverige. Vi pratar med chefssommelier Rubén Sanz Ramiro som är stolt och glad över utmärkelsen.
Årets Unga Kock 2017 heter Magnus Åkerström och är 24 år. Sedan augusti 2014 jobbar han på Stadshuskällaren i Stockholm där han är Souschef. I finalen av Årets Unga Kock lyckades han både kamma hem högsta poäng från juryn och vinna det hemliga priset "publikens favorit". Vi pratade med honom om tävlingen, förberedelserna innan och vad som händer framöver.
På Fastfood & Café 2017 i Stockholm utsågs vinnaren i tävlingen Årets Sous Vide-kock. Det blev en skånsk seger där en glad Tomas Gustafsson, från Pembert & Gustafsson i Malmö, utnämndes till vinnare.
TakeOver intog Pocket City i Stockholm under en hel månad
Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström är kvinnorna bakom TakeOver Sverigeturné, ett nätverk där kvinnliga kockar tar över kända krogar runt om i Sverige för olika gästspel. Nu var de alltså tillbaka igen – denna gång med ett månadslångt gästspel på Pontus Frithiofs Pocket City i centrala Stockholm.
Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm fick som segrare kliva upp på scenen och ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj från H. K. H. Prins Carl Philip.
Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell.
Eye tracking-studie visar vad gästerna fokuserar på under restaurangbesöket
Skogs- och hygienföretaget SCA har genomfört en eye tracking-studie där restauranggäster fått bära uppkopplade glasögon med mikrokameror som registrerar vad blicken fastnar på. I den europeiska undersökningen deltog 3000 restaurangbesökare.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.